Ritme in de verzorging

Ritme is leven

 Onze ademhaling en hartslag heeft een ritme evenals de huid die zich elke maand vernieuwd. Dr.Hauschka Cosmetica ondersteunt het lichaam en de huid in dit natuurlijke ritme. Daarom speelt ritme bij de behandeling en het vervaardigen van Dr.Hauschka Cosmetica een belangrijke rol.

Bij het produceren van de Dr.Hauschka Cosmetica spelen warmte en kou, licht en donker, beweging en rust een belangrijke rol. Datzelfde geldt voor de behandeling die goed is weer te geven in de vorm van een lemniscaat, de vloeiende achtvorm die in beweging is zonder begin en einde. Deze vorm heeft in het antroposofisch mensbeeld een bijzondere betekenis; het is een liggende 8 die zich kenmerkt door twee polen die elkaar in het midden ontmoeten. Deze twee polen hebben elkaar nodig en houden elkaar in evenwicht; zoals de dag niet zonder de nacht kan. Het resultaat van het ondergaan van deze bewegende polariteiten, het ritme in de behandeling is een complete tevredenheid en ontspanning van lichaam en geest wat leidt tot een herboren gevoel.

 Ritmisch procedé

Rudolf Hauschka ontwikkelde productieprocessen waardoor extracten van heilzame planten gemaakt kunnen worden zonder alcohol, die lang houdbaar zijn en de gehele vitaliteit van de plant bevatten. Hij werkte met warmte en kou, licht en duisternis en met afwisseling tussen rust en beweging, De plantenextracten worden in het procedé blootgesteld aan deze polaire kwaliteiten volgens een schema dat bepaald wordt door het dag - nachtritme. Niet het ritme van een machine of menselijke voorkeuren regelen het werk, maar zonsopkomst en zonsondergang.

 ’s Morgens vroeg worden planten geoogst, zorgvuldig geselecteerd, gesneden en met een stamper fijngemaakt.  ’s Morgens en ’s avonds worden de vaten naar buiten gebracht en gekoeld tot ongeveer 4˚C. De inhoud wordt krachtig geroerd. Overdag en ’s nachts rusten de mengsels bij 37˚C in een afgeschermde warmtekast. Na drie en halve dag worden de mengsels geperst. Het perssap blijft nog eens een zelfde periode op kamertemperatuur afgeschermd. ’s Morgens en ’s avonds wordt er nog steeds belicht, gekoeld en geroerd. Intussen worden de uitgeperste resten gedroogd en verast. De as is basisch, terwijl het uitgeperste sap in de loop van de behandeling door de beginnende fermentatie zuur wordt. Ook hier spelen polaire kwaliteiten een rol.

 Met het toevoegen van een kleine hoeveelheid as aan het plantensap wordt na zeven dagen het ritmische proces afgesloten. De nu stabiele en zonder toevoeging van alcohol houdbare sappen worden voor een jaar weggezet voordat ze gebruikt worden. Op die manier maken de plantensappen nogmaals de loop van het jaar door. Vanuit dit procedé is de naam WALA ontstaan: de W staat voor warmte, de L voor licht en de A voor as.